Acad. Prof. Dr. Constantin Ionescu-Târgovişte: ”Când apar aceste simptome, înseamnă că ai deja diabet.” Iată cum previi îmbolnăvirea

Experții arată cum se previne și care sunt semnele care trădează boala care distruge încet, dar sigur.

Nu așteptați să apară semnele de diabet pentru a lua măsuri.

Când asta se întâmplă este deja prea târziu, este părerea profesorului de diabetologie Constantin Ionescu-Târgoviște. Medicul are câteva sfaturi pentru cei care nu doresc să ajungă să îngroașe rândurile diabeticilor.

Când apar manifestări care anunță diabetul – sete intensă, foame, urinat abundent, pierdere în greutate, boala este deja evoluată.

Așa că prevenția e esențială, iar sfaturile de mai jos vă pot fi de mare ajutor. Regula de bază după care trebuie să vă ghidați: persoanele peste 50 de ani (în special) trebuie să își facă anual o glicemie, iar dacă aceasta are o valoare peste 100 mg/dl trebuie să meargă la un specialist.

Consumați cât mai multă mâncare naturală luată de la piață, de la țărani, nu din marketurile mari, care sunt pline de produse făcute să stea mult în rafturi, cu mulți aditivi, care dau efect negative, ce cresc frecvența obezității și a diabetului. În plus, sunt bogate în calorii și dezechilibrate din punct de vedere nutritiv.

Faceți mișcare cât mai mult posibil! – Verificați-vă greutatea săptămânal! Dacă observați că ați luat în greutate, luați măsuri imediat. Orice creștere în greutate care nu durează de multă vreme poate fi întoarsă din drum, însă orice exces ponderal important nu mai poate fi decât foarte greu combătut.

Ce este diabetul? Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se intelege cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele considerate normale.

Diabetul se defineste prin cresterea glicemiei pe nemancate ≥126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c)≥ 6,5%. Trebuie, insa, sa stiti ca o glicemie peste 109 si sub 126 mg/dl sau HbA1c intre 5,7- 6,4% definesc in prezent prediabetul.

Orice organism viu consuma energie pentru a exista (pentru bataile inimii, pentru respiratie, pentru pastrarea constanta a temperaturii corpului, pentru a se misca etc.).

Pentru asigurarea nevoilor energetice ale organismului, majoritatea alimentelor pe care le mancam sunt transformate in glucoza (zahar). Glucoza din sange (glicemia) este indispensabila supravietuirii organismului.

Cu toate acestea, atunci cand aceasta (glicemia) creste peste limitele considerate normale, poate deveni periculoasa si se instituie diabetul zaharat.

Diabetul este o boala din ce in ce mai frecventa in special in randul populatiei active. Federatia Internationala a Diabetului (IDF) afirma ca 387 milioane de persoane de pe intreg globul au diabet, dintre care 46% sunt nediagnosticate.

IDF apreciaza ca una din 12 persoane are diabet, 1 din 2 nu stie ca are diabet si o persoana moare din cauza diabetului la fiecare 7 secunde. Se estimeaza ca in 2035 la numarul actual de diabetici se vor adauga alte 205 milioane.

In Romania sunt estimate 1.530.250 de cazuri de diabet in anul 2014, dintre care o treime nediagnosticate. Mortalitatea determinata de diabet si complicatiile sale este extrem de mare.

Numarul de decese din cauza diabetului este estimat pe glob in 2013 la 5,1 milioane de persoane in categoria de varsta 20-79 de ani, dintre care cca jumatate din decese (48%) se inregistreaza sub 60 de ani. IDF se asteapta la 17.285 de decese in Romania, in 2014.

In ultimul deceniu – Pe fondul modificarilor stilului de viata care au determinat cresterea sedentarismului si a obezitatii, asistam la o crestere „epidemica“ a incidentei diabetului zaharat.

Mai ingrijoratoare este cresterea dramatica a incidentei diabetului zaharat de tip 2 in randul copiilor si al adolescentilor, care ar selecta “prima generatie de copii care ar putea muri inaintea parintilor”.

Combaterea obezitatii si a sedentarismului la copii si adolescenti este pe cale sa devina una din prioritatile politicii sanitare in tarile industrializate.

Bolnavii cu diabet dezvolta o forma particulara de ateroscleroza, instalata precoce si extinsa la mai multe teritorii vasculare, generand cardiopatie ischemica cu infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale repetitive si arteriopatie periferica cu risc de amputatii.

Diabetul creste de asemenea de 2-5 ori riscul de insuficienta cardiaca. Atunci cand dezvolta complicatii majore cardiace sau cerebrale, bolnavul cu diabet, mai ales netratat sau tratat suboptimal, risca o evolutie dificila, marcata de complicatii si mortalitate.

Succesul tratamentului in diabetul zaharat se bazeaza pe cooperarea pacientului (educat medical) la programul de tratament, pe identificarea si controlul tuturor factorilor de risc, precum si pe evaluarea eficientei masurilor terapeutice.

Surse: doctorulzilei.ro edumedical.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...