Arheologie- Lampa de ulei veche de 2200 ani

O lampă de ulei de epocă din Maccabean a fost găsită lângă kibbutzul Nir David din Valea Harodului. Nir David, 12 decembrie 2017. (Autoritatea pentru Antichități din Israel) 

Da, tu esti lumina mea, Doamne! Domnul lumineaza intunericul meu.” 2 Samuel 22:29

În timpul unei excursii în valea Beit She’an,o fetita pe nume Hadas Goldberg-Kedar în vârstă de 7 ani  impreuna cu mama ei pe nume Ayelet, au descoperit o lampă veche de ulei din argilă, care s-a dovedit a fi un vas de ceramică bine conservat datând din perioada elenistică începutul secolului al II-lea Î.H. – aproximativ data când Iuda Maccabee a condus faimosa sa revoltă împotriva regelui Selucid, Antiochus Epifanes.

Descoperirea remarcabilă a lămpii de 2.200 de ani vechime, a venit cu o săptămână înainte de începutul sărbătorii Hanukkah, care comemorează victoria Maccabee asupra grecilor și sărbătorește întoarcerea lumii sfinte în țara sfântă, informeaza Breakingisraelnews.com

Dr. Einat Ambar-Armon, educator și coordonator comunitar pentru regiunea nordică a Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), a declarat că titularul lumânării era tipic pentru această perioadă. „În această perioadă, s-au produs sfeșnici de lut în formațiuni: părțile superioare și inferioare au fost produse separat și apoi au fost unite”, a explicat ea.

Această tehnică nouă „a permis producerea în masă a lumanarilor, precum și adăugarea unei varietăți de decorațiuni. În perioadele ulterioare, lumanari și alte decorațiuni evreiești au apărut uneori pe lumânări „, a adăugat Ambar-Armon.

Ea a mai spus că descoperirea lămpii atestă tipul de activitate care a existat în Valea Beit She’an în perioada elenistică.

„Este deosebit de interesant că în 1960 a fost descoperită o altă lampă la Kibbutz Heftziba cu inscripții fascinante din perioada elenistică . Această inscripție, scrisă în limba greacă, este de fapt o copie a corespondenței de stat dintre Antiochus al III-lea, care a fost primul conducător al familiei Seleucid și guvernatorul regional seleucid ”

De asemenea, ea a menționat că Antiohul al III-lea, care este menționat în inscripție, a avut tendința de a fi milostiv față de evrei, spre deosebire de fiul său, Antiochus Epifan, cunoscut și ca „Antiochusul Răul”. ”

„Deceniile și persecuțiile împotriva evreilor în timpul său (Antiochus Epifanes) au fost fără precedent și, în cele din urmă, au dus la izbucnirea revoltei macabeilor împotriva grecilor în 167 î.Hr.”, a explicat Ambar-Armon. „Tradiția din Chanuka a apărut ca un semn al succesului revoltei, al curățării templului și al reînnoirii ritualurilor religioase”.

Ayelet Goldberg-Kedar, student de arheologie la Universitatea din Haifa, a spus că, după ce a găsit titularul, ea a presupus că a fost lăsată în urmă de hoți de antichități și la numit pe Nir Distelfeld, un inspector al Unității Antifraudă IAA. Tradus si adaptat de Logosul.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...