Conform cercetărilor științifice, CULORILE ne influențează creierul și corpul. Iată cum:

Culoarea roșie face ca inima să bată mai repede. Veți găsi adesea astfel afirmații făcute pentru efectele diferitelor culori asupra minții și corpului uman. Însă există dovezi și date științifice care să le susțină? Numai în ultimele decenii am descoperit și am început să înțelegem o cale separată pentru efectele non-vizuale pe care culorile le au asupra omului.

Precum urechea, care ne oferă pe lângă auz și o stare de echilibru a întregului corp, știm acum că ochiul are două funcții. Celulele sensibile la lumină trimit semnale electrochimice în primul rând unei zone a creierului cunoscută sub numele de cortex vizual, unde se formează imaginile vizuale pe care le vedem. Cu toate acestea, acum știm că unele celule răspund la lumină prin trimiterea de semnale în principal la o regiune creierului central numită hipotalamus care nu joacă nici un rol în formarea imaginilor vizuale.

Hipotalamusul este o parte esențială a creierului care răspunde de secreția unui număr de hormoni care controlează multe aspecte ale autoreglării organismului, incluzând temperatura, somnul, foamea și ritmurile circadiene. Expunerea la lumină dimineața, și în special la lumina albastră / verde, determină eliberarea cortizolului hormonal care stimulează și ne trezește și inhibă eliberarea melatoninei. Seara, când cantitatea de lumină naturală este redusă, melatonina este eliberată în sânge lucru ce ne face să devenim somnolenți.

 Celulele retinale care creează legătura între ochi și hipotalamus sunt selectiv sensibile la lungimile de unde scurte (albastru și verde) ale spectrului vizibil. Asta înseamnă că există clar un mecanism fiziologic rin care culoarea și lumina pot afecta starea de spirit, ritmul cardiac, vigilența și impulsivitatea, pentru a da doar câteva exemple.

Cercetările recente efectuate de un grup de oameni de știință au descoperit un efect mic al luminii colorate asupra ritmului cardiac și tensiunii arteriale: lumina roșie pare să crească frecvența cardiacă, în timp ce lumina albastră să o scadă. Efectul este mic, însă există.

Citeste si 5 obiceiuri care ne fac la fel de mult rău ca și fumatul, potrivit științei.

Citeste si Sunt neurobiolog și toată viața mea am cercetat creierul uman. Pentru adevărata fericire sunt necesare doar 4 lucruri!

Citeste si CEASUL BIOLOGIC – Orele de refacere a organelor

Anunt important: Pentru că reteaua de socializare ne-a cenzurat ca postarile care se fac sunt aproape oprite pentru ca dvs sa nu le mai vedeti, sa le cititi sau le dati mai departe, va asteptam in grupul creat pentru dvs unde e alta situatie! Va asteptam in grupul acesta: Stiri si incurajari crestine

sursa: http://www.sciencealert.com via Cunoaste lumea

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...