DIANA COROPCEANU, MEDIC NEUROLOG-PEDIATRU: CUM SE ATROFIAZĂ CREIERUL UNUI COPIL CARE PETRECE PREA MULT TIMP LA CALCULATOR

Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbeşte creativitatea, inhibă neuronii, slăbeşte comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenţie şi concentrare, contribuie la scăderea randamentului şcolar.

În perioada copilăriei, creierul este în proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil şi e vulnerabil la mai mulți factori nocivi. Petrecerea timpului în exces în fața calculatorului duce la modificări în zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabilă de gândirea, organizarea, planificarea, realizarea acţiunilor; pe de altă parte, este foarte puţin implicată în capacitatea de a înţelege mesajele nonverbale. Din această cauză, copiii devin mai agresivi, impulsivi și instabili din punct de vedere emoțional.

Accesarea repetată a internetului provoacă un dezechilibru în funcţionarea emisferei cerebrale stângi. „Consumul” de internet o perioadă îndelungată, poate lăsa amprente asupra sănătății fizice şi psihice. Poate declanșa diverse probleme, dar în primul rând suferă ochii. Ochii obosesc, devin uscați, înroşiți, apare usturimea sau vederea înceţoşată.

De asemenea, deoarece copilul petrece mult timp la calculator, lipsesc mișcările, iar acest lucru condiționează formarea unei musculaturi mai rigide, care declanşează ulterior parestezii în membre, adică senzaţia de arsură, furnicătură, gâdilitură sau amorţeală, de obicei, la extremităţi. Apar crampele musculare, varicele, dar și deformarea coloanei vertebrale. Lipsa de mişcare mai poate provoca obezitatea şi bolile cardiovasculare.

De asemenea, pot apărea diverse tulburări neurologice și psihice: cefalee, tulburări de somn, stări depresive, stres, și chiar apariția sentimentului de izolare sau epilepsie fotosensibilă, manifestându-se prin crize de epilepsie.

Se recomandă ca până la vârsta de 2 ani, copiii să nu fie lăsaţi în faţa televizorului, calculatorului, tabletelor. După această vârstă se permite utilizarea acestora nu mai mult de 2 ore pe zi, cu pauze.

Pentru a preveni dezvoltării unor afecţiuni precum durerile de spate, deviaţii ale coloanei vertebrale, deformaţii, tulburări de limbaj, dezvoltarea intelectuală, socială și afectivă, copiii ar trebui să practice sportul, să se plimbe în aer liber, să facă diverse exerciții, etc, iar pentru a preveni afecțiunile neurologice și psihice ar fi bine ca aceștia să comunice mai mult, să fie implicați în analiza unor situații și luarea deciziilor, să-și facă relații de prietenie, să frecventeze diverse centre educativ-didactice, cercuri de muzică, pictură, teatru etc.

Specialistii mai spun: Atunci când stai în fața unui ecran indiferent al cui este: calculator, televizor, tabletă (mai puțin e-book reader care are altă tehnologie) NU VEZI DOAR O IMAGINE vezi 60 de imagini pe secundă. La cele 3D vezi cel puțin 120 de imagini pe secundă. Asta este rata de reâmprosptare a ecranului de 60 sau 120 de Hertzi. La cele pentru jocuri foarte performante rata de reîmprospătare este de 144Hz/s.

Acest lucru conduce la modificarea chimiei creierului într-un mod în care nu este dat publicității. În fața oricărui ecran în funcțiune ești în transă hipnotică și-ți produce dependență. Pe copii îi tâmpește la propriu pentru că le distruge imaginația și îi transformă în manipulați violenți cu ei înșiși și mai ales cu ceilalți. Incapabili să se concentreze și incapabili să se adapteze când s-a oprit Facebook pentru două trei zile a fost un val de sinucideri printre adolescenți peste ca s-a lăsat tăcerea.

Prea mult timp petrecut la calculator oboseste in primul rand foarte mult ochii, ceea ce da senzatie de greata, la un moment dat nu te mai poti concentra, nu te mai poti odihni corect. E ca si cum un om sanatos ar purta ochelari o perioada mai lunga de timp si ar incepe sa aiba dureri de cap. In al doilea rand e vorba de pauze, de obicei copiii nu mai iau pauze cand stau in fata calculatorului, astfel creierul se surmeneaza, apare oboseala cronica, copiii devin nervosi peste masura, nu se mai pot concentra nici la joc asa ca se enerveaza si mai tare incercand totusi sa treaca la urmatorul nivel. calculatorul e foarte bun, dar ca orice lucru trebuie folosit cu masura, altfel intervin efectele adverse.

Cititi si Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Cititi si CEASUL BIOLOGIC – Orele de refacere a organelor

Cititi si UIMITOR: Atunci când ajunge la bătrânețe, vulturul face un lucru uimitor! Avem ce învăța de la el…

Anunt important: Pentru că reteaua de socializare ne-a cenzurat ca postarile care se fac sunt aproape oprite pentru ca dvs sa nu le mai vedeti, sa le cititi sau le dati mai departe, va asteptam in grupul creat pentru dvs unde e alta situatie! Va asteptam in grupul acesta: Stiri si incurajari crestine

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...