Planta minune care aduce 20.000 de euro la hectar. O sa vrei sa o plantezi si tu!

Se cultivau in trecut plante care in prezent aduc mari beneficii, la investitii mici. Printre acestea, se numara si planta minune oleaginoasa cautata la export.

De trei ani, un clujean castiga foarte bine din cultura ricinului. Se alege un peste 20.000 de euro/ ha pentru uleiul obtinut din semintele de ricin.

Un olandez a adus la Sebes cultura de canepa. Are 500 de hectare si castiga 300 de mii de euro pe an.
Ioan Cont a inceput sa planteze ricin in gradina.

Astazi vinde semintele obtinute de pe un hectar, pe internet, cu 50 de bani bucata. Ele sunt cumparate pentru a avea floarea, ca ornament in gradina. La procesarea uleiului, pretul scade, dar exista profit.

„Pentru un hectar trebuie sa ai undeva la 30-32 de kilograme de samanta. Se poate castiga undeva la 20.000 de euro pe hectar daca vinzi semintele pentru ulei.”

Pentru a feri cultura de seceta pune un lan de porumb sa tina umbra plantei pana creste. Omul este ajutat de sotie. „Munca este intr-adevar foarte migaloasa, dar si profitul este pe masura. Suntem multumiti deocamdata”, a declarat sotia sa.

Ca planta pentru cultura si procesare industriala, samanta selectionata si certificata costa aproximativ 450 lei/kg. Pretul semintei pentru plante de gradina porneste de la 0.50 lei/ boaba.

In conditiile acestea pretul unui kilogram ajunge la 1.500 lei. Dezavantajul este faptul ca astfel sunt comercializate doar cantitati mici si sporadice.

Clujeanul vrea sa infiinteze o asociatie a cultivatorilor de ricin, pentru ca Romania sa nu mai importe uleiul, folosit in industria cosmetica si la tratamentele medicale.

Cultura de canepa de la Sebes este si ea foarte profitabila pentru ca se obtin atat fibre textile, cat si seminte, cautate in Europa.

„In industria alimentara se folosesc pentru ulei si seminte decorticate, in jur de 1000 de euro se vinde tona”, afirma Daniel Suteu inginer.

„Fibra tehnica o vindem in principal in industria auto, se foloseste in profilul usii sunt cateva serii de BMW si Mercedes care acum folosesc canepa”, declara Oana Suciu, manager. Profitul la hectar este de 600 de euro.

Cititi si Și-a lăsat propriul băiat singur în pădure noaptea ca să ,,devină bărbat”, l-a legat la ochi și l-a părăsit acolo, dar când copilul și-a dat jos eșarfa de dimineață a văzut ceva

Citit si Un om găsește un șarpe pe moarte arzând intr-un foc. Decide să îl scoată de acolo, dar când o face se intampla ceva foarte ciudat

Anunt Important: Pentru că facebook ne-a cenzurat ca postarile care se fac sunt aproape oprite pentru ca dvs sa nu le mai vedeti, sa le cititi sau le dati mai departe, va asteptam in grupul creat pentru dvs unde e alta situatie! Va asteptam in grupul acesta: Stiri și Incurajari crestine

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...