Sigur ai vazut pe strazi masini care au pe spate simbolul unui peste sau simbolul crucii. Iata ce semnifica aceste embleme

Cu siguranta ati vazut in trafic masini care au in partea din spate o cruce si v-ati intrebat ce inseamna. Ei bine, va spunem noi.

Crucea respectiva atesta ca masina a fost supus unei slujbe de sfestanie. E acelasi insemn pe care preotii il „deseneaza” cu ceara pe peretele unei case proaspat sfintite in religia ortodoxa. Doar ca, in cazul masinilor vorbim de un autocolant care se cumpara de la magazinele care vand produse bisericesti.

Vorbim de un abtibild pe care proprietarul il lipeste in partea din spate a automobilului ca sa arate ca autoturismul a fost stropit cu apa sfintita pentru a-I ocroti de rele pe cei care se urca in autoturism. De multe ori cand vedeam acest abtibild credeam ca e masina de preot. Dar nu numai simbolul crucii pun soferii pe masini, ci si un..peste. Da, e un peste special si nu doar atat!

Multi dintre noi au observat in trafic masini care au pe spate ca emblema simbolul unui peste, insa putini stiu ce inseamna asta.

Desenul respectiv se numeste „pestele lui Isus”, fiind un acronim ( o prescurtare formata din componentele initiale intr-o fraza sau un cuvant) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul/Salvatorul). Acest simbol pleaca de la evanghelia dupa Luca, Matei si Ioan, din Biblie, in care Isus a folosit doi pesti pentru a hrani o multime de peste 5000 de persoane. O alta interpretare ar fi cuvintele lui Isus, care spunea: „Veniti dupa mine, si va voi face pescari de oameni.”.

Poate ati mai vazut pe strazi masini care au pe spate ca emblema simbolul unui peste. Acesta este purtat ca un simbol religios.

Desenul respectiv se numeste „pestele lui Isus”, fiind un acronim al grecescului ΙΧΘΥΣ „ichthys” – (Iesous Christos Theou Yios Soter), adica „Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul”.

Iota (I) este prima litera de la Iēsous , adica ”Isus„.

Chi (CH) este prima litera de Christos, care se traduce prin „uns”.

Theta (TH) este prima litera de Theou , grecescul pentru „Dumnezeu”.

Ypsilon (Y) este prima litera a cuvantului Yios , grecescul pentru „Fiul”.

Sigma (e) este prima litera de la cuvantul Soter, care inseamna „Salvator”.

Pestele este un simbol crestin evident inca din Evanghelia dupa Matei 4:19: „Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni.”

Anunt important: Pentru că reteaua de socializare ne-a cenzurat ca postarile care se fac sunt aproape oprite pentru ca dvs sa nu le mai vedeti, sa le cititi sau le dati mai departe, va asteptam in grupul creat pentru dvs unde e alta situatie! Va asteptam in grupul acesta: Stiri si incurajari crestine

Sursa: Promotor.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

x

Check Also

Semințele care refac funcția ficatului, pancreasului și rinichilor, prevenind diabetul – cum se folosesc?

Semintele de mei nu se afla printre semintele populare atunci cand vine vorba despre sanatate, ...